Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Polędwiczka a'la łososiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, mięciutka i soczysta wędlina, a co najważniejsze bardzo zdrowa i prosta do przygotowania. Zachwyci gości podczas imprez rodzinnych, sprawdzi się przede wszystkim podana do pieczywa podczas śniadań i kolacji

Polędwiczka a'la łososiowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka a'la łososiowa

 

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych (2-3 sztuki),
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 płaskie łyżeczki soli peklowej,
  • 4 płaskie łyżeczki cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki,
  • 1 duży ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Polędwiczka a'la łososiowa
Z polędwiczek usuwamy błonki, myjemy je i osuszamy. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie czosnek rozcieramy nożem na desce i mieszamy go z 1 łyżeczką przypraw. Tak przygotowaną masą czosnkową nacieramy polędwiczki. Układamy w dużym naczyniu i posypujemy przyprawami tak, aby całe przyprawy pokryły mięso. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 4 dni. Co 12 godzin polędwiczki obracamy na drugą stronę. Mięso puści minimalną ilość wody. Po czterech dniach mięso układamy na kratce od piekarnika, a pod spodem umieszczamy blachę wyścieloną papierem lub folią (podczas pieczenia z mięsa będzie wydzielał się tłuszcz, zapobiegnie to pobrudzeniu blachy). Piekarnik nastawiamy na 80 stopni i suszymy nasze mięso przez godzinę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 50 stopni, włączamy termoobieg i suszymy jeszcze 40 minut. Mięso zostawiamy w piekarniku aż wystygnie. Później wkładamy je do lodówki i dobrze schłodzimy. Wówczas mięso nabierze czerwonego kolorku w środku. Życzę smacznego :)
Polędwiczka a'la łososiowa
Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Polędwiczka a'la łososiowa
Następnie czosnek rozcieramy nożem na desce i mieszamy go z 1 łyżeczką przypraw
Polędwiczka a'la łososiowa
Tak przygotowaną masą czosnkową nacieramy polędwiczki.
Polędwiczka a'la łososiowa
Co 12 godzin polędwiczki obracamy na drugą stronę.