Sposób przygotowania:
Polędwiczka miodowa ze śliwkami
Polędwiczkę naciąć wzdłuż tak by stała się prostokątnym płatem do nadziewania. Na polędwiczce wysypać rodzynki i śliwki, posypać solą pieprzem i przyprawą do mięs. Następnie polędwiczkę złożyć, spiąć wykałaczkami i zasznurować sznureczkiem lub mocną nitką.. oblać miodem..Zawinąć w folię aluminiową. i ułożyć w brytwannie.. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, wymieszać olej miód i przyprawy, oblać ziemniaki i wymieszać...Wyłożyć ziemniaki dookoła polędwiczki podlać ok 3/4 szkl wody i piec ok godziny .. po tym czasie rozwinąć polędwiczkę, przemieszać ziemniaki i piec jeszcze ok 15-20 min do ładnego zrumienienia mięsa.Nałożyć ziemniaki na talerze, z polędwiczki najpierw usunąć wykałaczki, potem odkleić delikatnie sznureczek i pokroić w grube plastry. Podawać z dowolną sałatką.