MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Polędwiczka musztardowa do bagietki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozpływająca się w ustach polędwiczka musztardowa doskonała na zimno jako domowa wędlina pieczysta do kanapek.

Polędwiczka musztardowa do bagietki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka musztardowa do bagietki

 

  • 1 kawałek polędwicy - około 250 gram
  • kolorowy pieprz w ziarnach
  • sól morska
  • musztarda
  • tymianek suszony
  • oliwa z oliwek
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Polędwiczka musztardowa do bagietki
Kawałek polędwicy myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie oczyszczamy z wszelkich błonek. Oczyszczone mięso nacinamy w ukośną kratkę z obydwu stron, aby polędwica lepiej wchłaniała marynatę. Polędwiczkę posypujemy lekko utłuczonymi w moździerzu ziarnami kolorowego pieprzu. Następnie posypujemy mięso gruboziarnista sól morską. Smarujemy polędwiczkę z jednej strony musztardą i posypujemy tymiankiem. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym przyprawioną stroną do dołu i powtarzamy cały proces z wierzchu. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby się zamarynowała. Po tym czasie podlewamy lekko polędwiczkę oliwą z oliwek oraz odrobiną białego wytrawnego wina. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w 250 stopniach. Po upieczeniu możemy jeszcze zawinąć polędwiczkę na 10-15 minut w folię aluminiową, żeby doszła. Polędwicę schładzamy w lodówce i podajemy na zimno do kanapek. Wyśmienicie smakuje ze świeżą bagietką.
Polędwiczka musztardowa do bagietki
Polędwiczkę nacinamy ukośnie i posypujemy pieprzem i solą
Polędwiczka musztardowa do bagietki
Na polędwiczce rozsmarowywujemy musztardę
Polędwiczka musztardowa do bagietki
Posypujemy suszonym tymiankiem i marynujemy w chłodzie
Polędwiczka musztardowa do bagietki
Przed pieczeniem podlewamy białym winem i oliwą