Sposób przygotowania:
Polędwiczka musztardowa do bagietki
Kawałek polędwicy myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie oczyszczamy z wszelkich błonek. Oczyszczone mięso nacinamy w ukośną kratkę z obydwu stron, aby polędwica lepiej wchłaniała marynatę. Polędwiczkę posypujemy lekko utłuczonymi w moździerzu ziarnami kolorowego pieprzu. Następnie posypujemy mięso gruboziarnista sól morską. Smarujemy polędwiczkę z jednej strony musztardą i posypujemy tymiankiem. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym przyprawioną stroną do dołu i powtarzamy cały proces z wierzchu. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby się zamarynowała. Po tym czasie podlewamy lekko polędwiczkę oliwą z oliwek oraz odrobiną białego wytrawnego wina. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w 250 stopniach. Po upieczeniu możemy jeszcze zawinąć polędwiczkę na 10-15 minut w folię aluminiową, żeby doszła. Polędwicę schładzamy w lodówce i podajemy na zimno do kanapek. Wyśmienicie smakuje ze świeżą bagietką.