Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe duszone w kurkach
Mięso umyć. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim polędwiczki na złoty kolor (po 3 min z każdej strony). Mięso wyjąć i odłożyć w ciepłe miejsce. Kurki oczyścić, umyć, większe przekroić na pół. Osączyć na sicie. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kurki wrzucić na tłuszcz po smażeniu mięsa. Smażyć mieszając przez ok. 4 min. Dodać cebulę. Smażyć dalej do jej zeszklenia. Dodać uprzednio obsmażone polędwiczki, podlać rosołem i dusić do miękkości mięsa. Zwykle wystarczy 20 min. W miarę ubytku płynu podlewać wodą. Gdy polędwiczki miękkie wyjąć je i pokroić w ukośne 5 cm plastry. Sos zagęścić mieszaniną mąki rozprowadzonej kilkoma łyżkami wody i śmietany. Dodać koperek. Zagotować (cały czas intensywnie mieszając. Polędwiczki ułożyć na talerzu. Polać sosem. Podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami (najlepiej gotowanymi na parze.
mali.na
cherry
anemon
Netka
evita0007
Babciagramolka
A to masz odwrotnie niż ja - okrągłe, , z-nielubiłam ,, stoją w kącie szafki i nie używam .Najchętniej podaję albo na podłużnych półmiskach + kwadratowe talerze do tego albo systemem japońskim każda rzecz osobno na małych półmiseczkach i miseczkach i pusty talerz na którym kazdy sam sobie komponuje co chce .
Stwierdziłam , że co prawda zmywania jest wiecej ale za tto nic mi się nie zmarnuje .
A polędwiczki pachną na odległość - kurki kupiłam na jutro do ryby .