Sposób przygotowania:
Polędwiczka w sosie rabarbarowo-truskawkowym
Przygotowania zaczynamy od sosu: rabarbar obieramy kroimy na kawałki wkładamy do rondelka, dodajemy pozbawione szypułek i pokrojone truskawki, wlewamy kieliszek wody i gotujemy na wolnym ogniu około 1-15 minut.
Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy jeszcze 5 minut. Sos przecieramy przez sitko i ponownie przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku miodem mniszkowym i odparowujemy nadmiar wody aż do uzyskania konsystencji syropu. Odstawiamy na bok. Miętę drobno siekamy.
Mięso myjemy, osuszamy, lekko solimy, pieprzymy, delikatnie smarujemy oliwą i obtaczamy dokładnie w posiekanej mięcie. Mięso układamy na folii spożywczej i dokładnie je zawijamy ( tworząc cukiereczek). W garnku gotujemy wodę i do gorącej wody wkładamy zawiniętą polędwiczkę gotujemy ją 20-25 minut.
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy – obijamy je na puree, dodajemy masło i śmietankę, wlewamy sok z limonki i otartą skórkę – całość razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane mięso wyciągamy z wody, wyjmujemy z folii i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. Sos podgrzewamy wylewamy po porcji na talerz, na środku nakładamy porcję puree, a na nim układamy przestudzone, pokrojone w plastry mięso, dekorujemy ćwiartkami truskawek i serwujemy gorące, smacznego : )
Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy jeszcze 5 minut. Sos przecieramy przez sitko i ponownie przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku miodem mniszkowym i odparowujemy nadmiar wody aż do uzyskania konsystencji syropu. Odstawiamy na bok. Miętę drobno siekamy.
Mięso myjemy, osuszamy, lekko solimy, pieprzymy, delikatnie smarujemy oliwą i obtaczamy dokładnie w posiekanej mięcie. Mięso układamy na folii spożywczej i dokładnie je zawijamy ( tworząc cukiereczek). W garnku gotujemy wodę i do gorącej wody wkładamy zawiniętą polędwiczkę gotujemy ją 20-25 minut.
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy – obijamy je na puree, dodajemy masło i śmietankę, wlewamy sok z limonki i otartą skórkę – całość razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane mięso wyciągamy z wody, wyjmujemy z folii i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. Sos podgrzewamy wylewamy po porcji na talerz, na środku nakładamy porcję puree, a na nim układamy przestudzone, pokrojone w plastry mięso, dekorujemy ćwiartkami truskawek i serwujemy gorące, smacznego : )
smokii