Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Polędwiczka w sosie rabarbarowo-truskawkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Miętowa polędwiczka na puree limonkowym z pysznym sosem rabarbarowo-truskawkowym z dodatkiem miodu z mniszka to kwintesencja wiosny na talerzy, a na dodatek pyszne to i zdrowe :)

Polędwiczka w sosie rabarbarowo-truskawkowym

Składniki:

Polędwiczka w sosie rabarbarowo-truskawkowym

 

  • 1 polędwiczka o wadze 35-400
  • ½ łyżeczki oliwy
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • Sól, pieprz
  • Puree limonkowe
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • Skórka otarta z ¼ limonki
  • Sok z ¼ limonki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka śmietany 30 %
  • Sól, pieprz
  • Sos rabarbarowo-truskawkowy
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 100 gram truskawek
  • 1 kieliszek wody
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w sosie rabarbarowo-truskawkowym
Przygotowania zaczynamy od sosu: rabarbar obieramy kroimy na kawałki wkładamy do rondelka, dodajemy pozbawione szypułek i pokrojone truskawki, wlewamy kieliszek wody i gotujemy na wolnym ogniu około 1-15 minut.

Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy jeszcze 5 minut. Sos przecieramy przez sitko i ponownie przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku miodem mniszkowym i odparowujemy nadmiar wody aż do uzyskania konsystencji syropu. Odstawiamy na bok. Miętę drobno siekamy.

Mięso myjemy, osuszamy, lekko solimy, pieprzymy, delikatnie smarujemy oliwą i obtaczamy dokładnie w posiekanej mięcie. Mięso układamy na folii spożywczej i dokładnie je zawijamy ( tworząc cukiereczek). W garnku gotujemy wodę i do gorącej wody wkładamy zawiniętą polędwiczkę gotujemy ją 20-25 minut.

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy – obijamy je na puree, dodajemy masło i śmietankę, wlewamy sok z limonki i otartą skórkę – całość razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ugotowane mięso wyciągamy z wody, wyjmujemy z folii i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. Sos podgrzewamy wylewamy po porcji na talerz, na środku nakładamy porcję puree, a na nim układamy przestudzone, pokrojone w plastry mięso, dekorujemy ćwiartkami truskawek i serwujemy gorące, smacznego : )