evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Polędwiczka pod pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatna polędwiczka ma pyszny lekko ostry farsz :-)

Polędwiczka pod pierzynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczka pod pierzynką

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa (450g)
  • por jaśniejsza część około 10cm
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 5 dużych pieczarek
  • ser mozzarella wiórki
  • papryka czerwona w proszku
  • olej rzepakowy do smażenia + do wysmarowania blaszki
  • Przyprawy :
  • sól morska,pieprz świeżo mielony,czosnek granulowany,ognista mieszanka przypraw Kamis

Sposób przygotowania:

Polędwiczka pod pierzynką
Warzywa umyć,osuszyć i pokroić: pieczarki i papryke w drobną kostkę,pora drobno posiekać. Przełożyć na rozgrzany olej,doprawić solą,pieprzem,czosnkiem oraz ognistą mieszanką .Całość smażyć /mieszając/ do odparowania płynu - przełożyć na inne naczynie. Polędwiczkę umyć,osuszyć i pozbyć się błonek. Pokroić w plastry pod lekkim ukosem,następnie delikatnie rozbić za pomocą dłoni. Przyprawić z obu stron solą,pieprzem i papryką w proszku i przesmażyć na odrobinie oleju z obu stron po parę chwil. Przełożyć plastry na wysmarowaną olejem blaszkę.Na każdym ułożyć po porcji warzyw,posypać wiórkami mozzarelli,przykryć folią aluminiową i piec pod przykryciem (grzanie góra) w 180*C przez 15 minut. Po tym czasie odkryć i lekko zapiec i gotowe. Podawać z ulubionymi dodatkami :-)
Polędwiczka pod pierzynką
tutaj widzimy poszczególne etapy przygotowania . . .