Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Polędwiczka w cieście francuskim, z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczysta polędwiczka w chrupiącym cieście francuskim, a do tego aromatyczne grzyby z cebulką... Takie danie w sam raz nadaje się na wyjątkowe okazje.

Polędwiczka w cieście francuskim, z grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczka w cieście francuskim, z grzybami

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól
  • pieprz
  • chili w płatkach
  • drobno posiekane 4 ząbki czosnku
  • suszona natka pietruszki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 czubate łyżki musztardy dijon
  • olej

Na sos:

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w cieście francuskim, z grzybami

ETAP 1:

Polędwiczka w cieście francuskim, z grzybami
Polędwiczki przyprawiamy, smażymy na oleju

Grzyby moczymy przez noc w wodzie. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Grzyby i cebulę podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Polędwiczki nacieramy solą, pieprzem, chili, posiekanym czosnkiem, suszoną natką pietruszki, odstawiamy na noc do lodówki. Następnie mięso obsmażamy na oleju z każdej strony.

ETAP 2:

Polędwiczka w cieście francuskim, z grzybami
Ciasto francuskie smarujemy musztardą dijon

Ciasto francuskie rozwijamy, możemy rozwałkować. Ciasto smarujemy musztardą.

ETAP 3:

Polędwiczka w cieście francuskim, z grzybami
Na polędwiczkach robimy nacięcia, w które wkładamy grzyby z cebulą

Podsmażone polędwiczki układamy na cieście - każdą na oddzielnym kawałku ciasta. Na polędwiczkach robimy nacięcia, w które wkładamy część grzybów z cebulą (pozostałą część odkładamy do sosu).

Całość zwijamy i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 30 minut w 200 st. C.

ETAP 4:

Polędwiczka w cieście francuskim, z grzybami
Do grzybów dodajemy bulion, a na koniec śmietanę.

W międzyczasie robimy sos.

Do odłożonych grzybów wlewamy bulion, podgrzewamy. Dodajemy śmietanę i redukujemy sos (ma być gęsty).

Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

ETAP 5:

Polędwiczka w cieście francuskim, z grzybami
Polędwiczki w cieście wyjmujemy z piekarnika i kroimy na plastry

Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika i kroimy w grube plastry, które układamy na półmisku. Całość polewamy sosem grzybowym. Smacznego!


Tagi:

danie mięso