Sposób przygotowania:
Polędwiczka w cieście francuskim, z grzybamiETAP 1:
Grzyby moczymy przez noc w wodzie. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Grzyby i cebulę podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Polędwiczki nacieramy solą, pieprzem, chili, posiekanym czosnkiem, suszoną natką pietruszki, odstawiamy na noc do lodówki. Następnie mięso obsmażamy na oleju z każdej strony.
ETAP 2:
Ciasto francuskie rozwijamy, możemy rozwałkować. Ciasto smarujemy musztardą.
ETAP 3:
Podsmażone polędwiczki układamy na cieście - każdą na oddzielnym kawałku ciasta. Na polędwiczkach robimy nacięcia, w które wkładamy część grzybów z cebulą (pozostałą część odkładamy do sosu).
Całość zwijamy i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 30 minut w 200 st. C.
ETAP 4:
W międzyczasie robimy sos.
Do odłożonych grzybów wlewamy bulion, podgrzewamy. Dodajemy śmietanę i redukujemy sos (ma być gęsty).
Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
ETAP 5:
Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika i kroimy w grube plastry, które układamy na półmisku. Całość polewamy sosem grzybowym. Smacznego!
SylaUla