edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Polędwiczka w kremowym sosie z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polędwiczka wieprzowa i pieczarki to doskonały duet. Dodatek miodu i musztardy sprawia, że kremowy sos nabiera wyrazistości.

Polędwiczka w kremowym sosie z pieczarkami

Składniki:

Polędwiczka w kremowym sosie z pieczarkami

 

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 50 dag pieczarek
  • olej
  • łyżka masła klarowanego
  • sól
  • 50 ml białego wina
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 125 ml kremówki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kolorowy świeżo mielony pieprz
  • suszony tymianek

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w kremowym sosie z pieczarkami
Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić pieczarki i na dużym ogniu obsmażyć do odparowania, dodać masło klarowane i smażyć jeszcze do zrumienienia, zdjąć z patelni.

Polędwiczki oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć i pokroić w 1,5 cm plastry. Na patelnię dolać oleju, plastry polędwiczki obsmażyć po 2 minuty z każdej strony, oprószyć solą i podlać winem, smażyć do odparowania.

Dodać musztardę, miód, natkę pietruszki, pieczarki i sos sojowy, wlać kremówkę. Doprawić do smaku tymiankiem, pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Gotować jeszcze troszkę, aż sos zacznie gęstnieć.