wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Polędwiczka w sosie chrzanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sos chrzanowy, mięciutkie mięsko....... pychotka!

Polędwiczka w sosie chrzanowym

Składniki:

Polędwiczka w sosie chrzanowym

 

  • MIĘSO:
  • 40 dag polędwiczki wieprzowej,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka bulionu wołowego z kostki

 

  • SOS:
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 300 ml bulionu z kostki wołowej,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki śmietanki 18 procentowej

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w sosie chrzanowym
MIĘSO:

Polędwiczkę marynujemy (solą, pieprzem, majerankiem , sosem sojowym), odstawiamy na 0,5 godziny.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z łyżką masła, wrzucamy polędwiczkę, smażymy z każdej strony na mocnym ogniu, jak zacznie się przypiekać, zalewamy szklanką bulionu, przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut na małym ogniu.

SOS:

Masło rozgnieść dokładnie z mąką, zalać gorącym bulionem, energicznie mieszając, zagotować. Następnie dodać chrzan i śmietankę, dokładnie wymieszać, zagotować i gotowe!



Gotowe mięso kroimy w plastry, polewamy sosem. Pychotka!

Tagi:

mięso sosy