renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Polędwiczka w sosie szczypiorkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne delikatne mięsko w sosie ze szczypiorkiem.

Polędwiczka w sosie szczypiorkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka w sosie szczypiorkowym

 

  • 300 gram polędwicy wieprzowej
  • pieprz ziołowy - do smaku
  • sól - do smaku
  • szklanka bulionu wołowego
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • olej do smazenia
  • szczypiorek usiekany

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w sosie szczypiorkowym
Polędwiczkę należy umyć pod bieżącą wodą i pokroić na grubsze plastry. Następnie na patelni rozgrzać olej i odsmażyć polędwicę z obu stron, a następnie oprószyć solą i pieprzem ziołowym i dusić do miękkości. W osobnym garnku zagotować bulion wołowy, zagęścić go mąką, tak aby powstał sos, dodac pokrojony szczypior i wymieszać. Polędwiczkę podawać polaną tym sosem z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Polędwiczka w sosie szczypiorkowym
Umyte mięso pokroić na grubsze ( ok. 3-4 cm) plastry.
Polędwiczka w sosie szczypiorkowym
Następnie na rozgrzanym oleju obsmażyć polędwicę z obu stron.
Polędwiczka w sosie szczypiorkowym
Następnie oprószyć mięso solą i pieprzem ziołowym i dusić do miękkości.
Polędwiczka w sosie szczypiorkowym
Podawać z sosem szczypiorkowym i ziemniakami i ogórkiem kiszonym.