WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Polędwiczka wieprzowa na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwiczka wieprzowa smazona w ostrych przyprawach z warzywami, podana z ryżem. Danie inspirowane trochę kuchnią azjatycką.

Polędwiczka wieprzowa na ostro Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa na ostro

 

  • polędwiczka wieprzowa ok. 500-600g
  • 2 średnie marchewki
  • 1 większa cebula
  • 4-5 liści kapusty pekińskiej
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • czosnek granulowany
  • sól
  • olej
  • ryż

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa na ostro

ETAP 1:

Polędwiczkę wieprzową najlepiej zamrożoną pokroić na cieniutkie plastry. Wlać łyżkę oleju, wsypać łyżkę słodkiej papryki i łyżeczkę ostrej papryki, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego i 0,5 łyżeczki soli. Wymieszać dokładnie i w takiej marynacie wstawić mięso do lodówki na kilka godzin.

Marchewkę obrać i pokroić również w cieniutkie plasterki. Kapustę pekińską poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Warzywa usmażyć na niewielkiej ilości oleju a następnie podlać odrobiną wody i dusić aż będą prawie miękkie. Gdy woda odparuje zdjąć warzywa z patelni i smażyć partiami plasterki mięsa.

Gdy całe mięso jest usmażone, włożyć wszystko z powrotem na patelnię, wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Podawać z ryżem.

Polędwiczka wieprzowa na ostro
Polędwiczka wieprzowa na ostro z warzywami i ryżem
Polędwiczka wieprzowa na ostro
Polędwiczka wieprzowa na ostro z warzywami i ryżem
Polędwiczka wieprzowa na ostro
Polędwiczka wieprzowa na ostro z warzywami i ryżem