Sposób przygotowania:
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
Grzyby zalewamy wodą, warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę kroimy na mniej więcej 4 cm kawałki, cebulę kroimy na ćwiartki. Warzywa dorzucamy do grzybów, dodajemy też listek laurowy, ziele angielskie i ziarenko pieprzu. Całość gotujemy pod przykryciem przez 45 minut, na średnim ogniu. W tym czasie polędwiczkę kroimy na 2 cm plastry, każdy z nich wkładamy do foliowego woreczka i delikatnie tłuczemy płaską stroną tłuczka do mięsa. Rozbite kotleciki posypujemy solą i pieprzem, a następnie panierujemy w mące (mięso powinno być właściwie tylko oprószone mąką). Na patelni rozgrzewamy olej, i układamy kotleciki, smażymy z obu stron po mniej więcej 5 minut, aż się zarumienią. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy, żeby nie ostygły za bardzo. Ugotowane grzyby przecedzamy przez sitko (wywar zostawiamy!). Zostawiamy też marchewkę i grzyby. Grzyby drobno siekamy, a marchewkę kroimy w półplasterki. Na patelni po smażeniu kotlecików podsmażamy mąkę przez 2 minuty, potem porcjami dolewamy wywar z gotowania grzybów, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki z mąki. Dodajemy też grzyby i marchewkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wyłączamy gaz pod patelnią i do sosu dodajemy jogurt naturalny w temperaturze pokojowej. Mieszamy. Kotleciki podajemy polane sosem. Jeżeli za bardzo ostygły, możemy je podgrzać w sosie.
evita0007
darmiona
Koper
Dostałam "polecenie" od lekarza mojego męża, że mam spełniać jego kulinarne zachcianki. Zwożę mu codziennie do szpitala, na obiad, co tylko sobie zażyczy :)
I pamiętajcie, kleszcze to zzzłłłłłoooooo :(
darmiona