WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo - porowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna polędwiczka w delikatnym sosie na bazie śmietany i pora. Podana z ryżem. Ciekawa i niecodzienna propozycja obiadowa.

Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo - porowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo - porowym

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 por
  • 1 mały kubeczek śmietany 18% (ok. 200ml)
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • 1szkl. suchego ryżu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo - porowym

ETAP 1:

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozpłaszczyć dłonią i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Wrzucić pokrojonego w półplasterki pora i dusić pod przykryciem kilka minut. Dolać śmietanę i dusić aż por będzie miękki. Mięso wyjąć na talerze, a na patelnie włożyć ryż i wymieszać dokładnie z sosem.

Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo - porowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo - porowym

Tagi:

mięso danie