WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1715]

Polędwiczka w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowo - śmietanowo - serkowym. Jest to doskonała propozycja obiadowa. Można ją podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Polędwiczka w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczka w sosie pieczarkowym

 

  • Składniki:
  • ok. 400g polędwiczki wieprzowej
  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ok. 50ml śmietany 30%
  • 1 serek topiony 100g naturalny, ziołowy lub ze szczypiorkiem
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w sosie pieczarkowym

ETAP 1:

W garnku roztopić mało. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić na masło i dusić kilka minut.

Następnie podlać śmietaną, doprawić solą i pieprzem i dusić dalej.

Polędwiczkę pokroić w kostkę, przyprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny, usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Usmażoną polędwiczkę przełożyć do pieczarek. Dodać serek topiony i podgrzewać do jego całkowitego roztopienia.

Na koniec jeszcze doprawić i dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Podawać z ryżem lub makaronem.

Polędwiczka w sosie pieczarkowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowo - śmietanowo - serkowym

Tagi:

mięso danie