Sposób przygotowania:
Polędwiczka z marynowanymi grzybamiPrzygotowanie mięsa:
Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry grubości ok 1-1,5 cm. Kawałki mięsa posypujemy odrobiną przypraw do smaku.
Obsmażanie mięsa:
Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy kawałki mięsa z obu stron po ok.3-4 min. Obsmażone mięso zalewy 1 szkl.gorącej wody. Dusimy pod przykryciem ok.10 min.
Duszenie mięsa:
Do podduszonej polędwiczki dodajemy przelane zimną wodą i osączone na sicie grzyby.
Dusimy pod przykryciem ok.2-3 min. Dodajemy musztardę i odrobinę zawiesiny z mąki rozmieszanej z zimną wodą tak aby odrobinę zagęścić sos.
Dusimy jeszcze chwileczkę razem.
Etap końcowy:
Tak przygotowany sos zabielamy zahartowaną śmietaną. Posypujemy kolorowym grubo zmielonym pieprzem.