Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Polędwiczka z marynowanymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna i krucha polędwiczka wieprzowa w sosie własnym z dodatkiem marynowanych grzybków i musztardy na ostro. Idealne danie na świąteczny stół.

Polędwiczka z marynowanymi grzybami

Składniki:

Polędwiczka z marynowanymi grzybami

 

  • 50-60 dag młodej polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 słoiczek marynowanych grzybków (maślaki,borowiki,kurki) 300 ml
  • 2-3 łyżeczki musztardy np.miodowej
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 1-2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny
  • sól,pieprz,przyprawa do mięsa, czosnek granulowany do smaku

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Polędwiczka z marynowanymi grzybami

Przygotowanie mięsa:

Polędwiczka z marynowanymi grzybami
Polędwiczkę kroimy na plastry grubości ok 1-1,5 cm

Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry grubości ok 1-1,5 cm. Kawałki mięsa posypujemy odrobiną przypraw do smaku.

Obsmażanie mięsa:

Polędwiczka z marynowanymi grzybami
Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki mięsa z obu stron

Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy kawałki mięsa z obu stron po ok.3-4 min. Obsmażone mięso zalewy 1 szkl.gorącej wody. Dusimy pod przykryciem ok.10 min.

Duszenie mięsa:

Polędwiczka z marynowanymi grzybami
Zagęszczamy polędwiczki w sosie odrobiną zawiesiny z wody i mąki

Do podduszonej polędwiczki dodajemy przelane zimną wodą i osączone na sicie grzyby.

Dusimy pod przykryciem ok.2-3 min. Dodajemy musztardę i odrobinę zawiesiny z mąki rozmieszanej z zimną wodą tak aby odrobinę zagęścić sos.

Dusimy jeszcze chwileczkę razem.

Etap końcowy:

Polędwiczka z marynowanymi grzybami
Gotowy sos posypujemy grubo zmielonym pieprzem kolorowym

Tak przygotowany sos zabielamy zahartowaną śmietaną. Posypujemy kolorowym grubo zmielonym pieprzem.