Sposób przygotowania:
Polędwiczki pieczone z ziemniakami
Mięso umyłam, obsypałam szczodrze solą i pieprzem i ułożyłam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w łódeczki. Pieczarki oczyściłam i przekroiłam na połówki. Cebule obrałam i również przekroiłam. Wstępnie przygotowane ziemniaki, cebule i pieczarki dołożyłam do mięsa. Następnie dodałam także ząbki czosnku (w łupinach), igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz. Całość skropiłam olejem i przykryłam folią aluminiową. Tak przygotowana potrawę wstawiłam do nagrzanego do 210 stopni Celsjusza piekarnika. Po 40 minutach pieczenia zdjęłam folię, podniosłam temperaturę do 220 stopni i piekłam dalsze 10 minut. Podałam z sałatką z ogórków z chili, polecam.