bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Polędwiczki po góralsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Jest to moje ulubione danie, mogła bym je jeść codziennie. Często łączę oscypka z mięsem i żurawiną, danie świetnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych.

Polędwiczki po góralsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polędwiczki po góralsku

 

  • Polędwiczka wieprzowa

 

  • 1 serek typu oscypek

 

 

  • Marynata:

 

  • 3 łyżeczki marynaty staropolskiej

 

  • 1 łyżeczka musztardy

 

  • 80 ml. oleju

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki po góralsku
Umyte mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy dłonią, do miseczki wlewamy olej i dodajemy pozostałe składniki marynaty.

Mięso łączymy z przygotowaną marynatą, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Patelnię grillową rozgrzewamy i obsmażamy na złoty kolor zamarynowane mięso.

Obsmażone polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym kawałku mięsa układamy po plastrze oscypka. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez kilka minut aż ser się roztopi.

Podajemy z żurawiną. 


Polędwiczki po góralsku
mięso kroimy w plastry i łączymy z marynatą
Polędwiczki po góralsku
zamarynowane polędwiczki obsmażamy na patelni grillowej
Polędwiczki po góralsku
usmażone polędwiczki układamy w naczyniu razem z oscypkiem

Tagi:

mięso danie