Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Polędwiczki w miodzie i musztardzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne danie obiadowe dla wielbicieli wieprzowych polędwiczek.

Polędwiczki w miodzie i musztardzie

Składniki:

Polędwiczki w miodzie i musztardzie

 

  • polędwiczka wieprzowa - 500 gram
  • tymianek - 1 płaska łyżeczka
  • majeranek - 1 czubata łyżeczka
  • papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • rozmaryn - szczypta
  • musztarda - 2 łyżki
  • miód - 2 łyżeczki
  • sól, pieprz - do oprószenia
  • oliwa z oliwek - do smażenia

 

  • Sos
  • woda - 1/2 szklanki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • czerwone wino wytrawne - 2 łyżki
  • chleb - 2 kromki
  • papryka słodka - szczypta

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w miodzie i musztardzie
Umyte i pokrojone w trzycentymetrowe plastry polędwiczki rozbić lekko i oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą w miseczce, włożyć do niej polędwiczki i mieszać, aż pokryją się dobrze marynatą.

Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 min, a najlepiej na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, przygotować naczynie żaroodporne. Przed włożeniem do piekarnika polędwiczki obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na patelni, aż mięso zacznie się rumienić.

Takie podsmażone polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na 10 minut, pod przykryciem. W czasie, gdy polędwiczki miękną w piekarniku, przygotować sos, używając do tego nieumytej patelni, na której smażono polędwiczki.

Wylać na nią wodę, dodać sos, wino i paprykę. Gdy zacznie się gotować, dodać kromki chleba bez skórki. Po rozpuszczeniu się chleba przesiać sos przez sitko. Polędwiczki podawać polane sosem, z ziemniaczkami młodymi i sałatą. Smacznego!