Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Polędwiczki w s. Śmietanowo-Musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Polędwiczki w s. Śmietanowo-Musztardowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Polędwiczki w s. Śmietanowo-Musztardowym

 

  • 600 g. polędwiczek wieprzowych
  • tłuszcz do smażenia ( masło klarowane )
  • 3 ząbki czosnku ( posiekać )
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w s. Śmietanowo-Musztardowym
► Polędwiczki wieprzowe oczyścić z włókien i błon, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i skośnie pokroić w grube plastry ( lekko rozgnieść dłonią ). Polędwiczki oprószyć solą i grubo zmielonym pieprzem. ► W głebokiej patelni na rozgrzanym tłuszczu smażyć mięso przez około 3 minuty z kazdej strony, dodać czosnek i dusić na średnim ogniu pod przykryciem / obracając /. ► Następnie gdy mięso będzie już prawie miękkie, wlać śmietanę, dodać musztardę i dusić jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Mięso jest gotowe, można podawać.
Polędwiczki w s. Śmietanowo-Musztardowym
Fasolkę szparagową umyć - odciąć końce i pokroić w niewielkie 3cm kawałki.
Polędwiczki w s. Śmietanowo-Musztardowym
Polędwiczki wieprzowe oczyścić z włókien i błon - umyć - osuszyć ręcznikiem papierowym i skośnie pokroić w grube plastry.

Tagi:

przyprawy