kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

poledwiczki w smietanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Miękkie polędwiczki wieprzowe w gęstym sosie śmietanowym, łatwe i przepyszne danie

poledwiczki w smietanie

Składniki:

poledwiczki w smietanie

 

  • 4 duże polędwiczki wieprzowe
  • 1 cebulka drobno poszatkowana
  • 3 łyżki oliwy
  • świeża śmietanka 30%-300 ml
  • 1 kostka rosołowa mięsna
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz
  • kromka jasnego, czerstwego pieczywa bez skórki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 50 g maki
  • 1 łyżka octu winnego z białego wina

Sposób przygotowania:

poledwiczki w smietanie
Polędwiczki nacinamy leciutko wzdłuż na głębokość ok 1 mm co 1 cm, obwiązujemy nicią podłużne wałeczki, nacieramy solą. Cebule szklimy na oliwie w dużym rondlu, najlepiej w żeliwnym, na zeszklone cebulki wkładamy polędwiczki, obsmażamy na rumiano z obu stron. Wlewamy połowę śmietanki, dodajemy kostkę, gałkę, pieprz, rozmaryn. Dusimy około 0.5 godz. na niewielkim ogniu, dolewamy resztę śmietanki i dusimy do miękkości.Do powstałego sosu dodajemy mąkę rozmieszaną i odrobiną zimnej wody oraz kromkę pieczywa i na wolnym gazie rozpuszczamy pieczywo w sosie. Powstały sos przecedzamy przez sito i tak powstałym polewamy odpieczętowane wcześniej z nitki-:) i pokrojone na ukośne plastry polędwiczki-:)