Sposób przygotowania:
poledwiczki w smietanie
Polędwiczki nacinamy leciutko wzdłuż na głębokość ok 1 mm co 1 cm, obwiązujemy nicią podłużne wałeczki, nacieramy solą. Cebule szklimy na oliwie w dużym rondlu, najlepiej w żeliwnym, na zeszklone cebulki wkładamy polędwiczki, obsmażamy na rumiano z obu stron. Wlewamy połowę śmietanki, dodajemy kostkę, gałkę, pieprz, rozmaryn. Dusimy około 0.5 godz. na niewielkim ogniu, dolewamy resztę śmietanki i dusimy do miękkości.Do powstałego sosu dodajemy mąkę rozmieszaną i odrobiną zimnej wody oraz kromkę pieczywa i na wolnym gazie rozpuszczamy pieczywo w sosie. Powstały sos przecedzamy przez sito i tak powstałym polewamy odpieczętowane wcześniej z nitki-:) i pokrojone na ukośne plastry polędwiczki-:)
G3ralt