Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Polędwiczki w sosie botwinkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna botwinka najbardziej kojarzy mi się z zupą, ale tym razem wykorzystałam ją do sosu podanego z delikatną polędwiczką wieprzową.

Polędwiczki w sosie botwinkowym

Składniki:

Polędwiczki w sosie botwinkowym

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Na sos:

 

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w sosie botwinkowym

Przygotowanie mięsa

Polędwiczki w sosie botwinkowym
Polędwiczki pieczemy przez 20 minut w 180 st. C

Polędwiczki pozbawiamy błonek, oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Polędwiczki obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju, a następnie, wraz z tłuszczem ze smażenia, przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 st. C. Po pieczeniu oczekujemy ok. 10 minut i kroimy mięso na porcje.

Przygotowanie sosu

Polędwiczki w sosie botwinkowym
W międzyczasie przygotowujemy sos botwinkowy

W międzyczasie przygotowujemy sos.
Botwinkę myjemy, siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy botwinkę, smażymy. Dodajemy bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy sól i pieprz i gotujemy ok . 10 minut. Dodajemy śmietanę, zwiększamy ogień i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5 minut. Sos doprawiamy i zagęszczamy mąką.

ETAP 3:

Mięso wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.