Sposób przygotowania:
Polędwiczki w sosie botwinkowymPrzygotowanie mięsa
Polędwiczki pozbawiamy błonek, oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Polędwiczki obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju, a następnie, wraz z tłuszczem ze smażenia, przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 st. C. Po pieczeniu oczekujemy ok. 10 minut i kroimy mięso na porcje.
Przygotowanie sosu
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Botwinkę myjemy, siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy botwinkę, smażymy. Dodajemy bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy sól i pieprz i gotujemy ok . 10 minut. Dodajemy śmietanę, zwiększamy ogień i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5 minut. Sos doprawiamy i zagęszczamy mąką.
ETAP 3:
Mięso wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.