Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 674]

Polędwiczki w sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso, które rozpływa się w ustach. Tak przyrządzone polędwiczki są idealne na każdą okazje. Przyrządzam je bardzo często, ponieważ zawsze smakują wyśmienicie. Moja rodzina pokochała ten smak od pierwszego kęsa. Posmakuj i przekonaj się Sam.

Polędwiczki w sosie cebulowym

Składniki:

Polędwiczki w sosie cebulowym

Składniki na sos:

  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g oleju do smażenia
  • 300 g wody
  • 1 kostka rosołowa
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka mąki
  • 80 g śmietany kwaśnej 18%

Pozostałe składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w sosie cebulowym

I

Polędwiczki w sosie cebulowym
Przygotowanie polędwiczek wieprzowych, myjemy, osuszamy, kroimy, rozbijamy i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, kroję w plastry i delikatnie rozbijam, Doprawiam pieprzem oraz solą i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju.

II

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Podlewam wodą, dodaję kostkę rosołową, wsypuję majeranek, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Gotuję około dziesięciu minut i zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną. Dwie minutki gotuję.
3. Mięso układam w naczyniu i polewam sosem.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.