Sposób przygotowania:
Polędwiczki w sosie grzybowymI
1. Grzyby zalewam gorącą wodę, odstawiam na godzinę.
2. Mięso oczyszczam z błonek, posypuję pieprzem oraz solą, następnie umieszczam w woreczku do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C. Po upieczeni mięso kroję na mniejsze kawałki i układam w naczyniu.
3. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju w garneczki. Do cebuli dodaję wcześniej namoczone, podlewam wodą, gotuję około 20 minut.
4. Grzyby z sosem blenduję około 5 minut, następnie dodaję sos sojowy, doprawiam pieprzem oraz solą i zagęszczam śmietaną rozrobioną z mąką. Chwilkę gotuję.
II
5. Sosem polewam polędwiczki.
6. Danie gotowe, podaję z surówką i ziemniakami.
7. Smacznego.