Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Polędwiczki w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polędwiczki wieprzowe z sosem z leśnych grzybów.

Polędwiczki w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki w sosie grzybowym

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 70-80 dkg)
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1/2 kg leśnych grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki oczyścić z błon. Położyć je na rozgrzany na patelni olej. Oprószyć je z obu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polędwiczki zrumienić z każdej strony. Zrumienione polędwiczki zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić ją na patelnię. Smażyć na tłuszczu po smażeniu mięsa do zeszklenia. Do cebuli dodać oczyszczone i dowolnie pokrojone leśne grzyby (użyłam mrożonych opieniek po ich rozmrożeniu, ale można dać inne leśne grzyby). Grzyby usmażyć. Jak płyn z grzybów odparuje, włożyć do nich zrumienione mięso, wlać 1 szklankę wody. Mięso z grzybami dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 25 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i 1 szklanką zimnej wody. Zagęścić tym sos. Sos doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Polędwiczki wyjąć z sosu, kroić w plastry. Podawać z sosem.
Polędwiczki w sosie grzybowym
Oczyszczone z błon polędwiczki położone na rozgrzany na patelni olej.
Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki wieprzowe mocno zrumienione na oleju.
Polędwiczki w sosie grzybowym
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na tłuszczu po smażeniu mięsa.
Polędwiczki w sosie grzybowym
Rozmrożone opieńki dodane do zeszklonej cebuli i usmażone.

Tagi:

grzyby