aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Polędwiczki w sosie szałwiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne wieprzowe polędwiczki ....

Polędwiczki w sosie szałwiowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki w sosie szałwiowym

 

  • 700 g wieprzowych polędwiczek,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 cukinii,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki mąki,
  • 200 ml soku jabłkowego,
  • 200 ml kremówki,
  • 1 duże jabłko,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w sosie szałwiowym
Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu i słodkiej papryki, w której obtaczamy polędwiczki. Smażymy je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w długie, wąskie słupki. Po 3 minutkach dodajemy pozostałe przyprawy- czosnek, szałwię, rozmaryn i tymianek. Warzywa zalewamy sokiem jabłkowym i kremówką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko w ósemki, natkę pietruszki i podsmażone polędwiczki. Podgrzewamy jeszcze ok. 5 minut.
Polędwiczki w sosie szałwiowym
panierujemy miesko w mace i przyprawach
Polędwiczki w sosie szałwiowym
mieso podsmazamy z kazdej strony
Polędwiczki w sosie szałwiowym
nastepnie podsmazamy warzywa
Polędwiczki w sosie szałwiowym
przyprawiamy i zalewamy sokiem jabłkowym