Polędwiczki wieprzowe na sosie z kurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwiczki posypujemy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju w zależności od grubości przez

Polędwiczki wieprzowe na sosie z kurek

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe na sosie z kurek

 

  • sera Lazur błękitny, 4 polędwiczki wieprzowe (porcja 200g), 50 ml oleju, przyprawa warzywna, sól, pieprz

  • Sos: ½ l śmietanki 36%, 300 g kurek świeżych lub mrożonych, 1 cebula, sól, pieprz,
  • przyprawa warzywna, 1 pęczek koperku, 50 ml wina białego wytrawnego,50 g masła

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe na sosie z kurek
Polędwiczki posypujemy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju w zależności od grubości przez ok. 25-30 min, podlewając niewielką ilością wody.



Pod koniec smażenia dodajemy wino i dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok. 10 min.



Następnie dodajemy sos powstały podczas duszenia polędwiczek, śmietankę, drobno pokrojony koperek i starty ser Lazur błękitny. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną.



Aby uzyskać gęstą konsystencję, możemy zaciągnąć go zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej.



Mięso polewamy sosem . Podajemy z ziemniakami z wody i brokułami.