eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Śledzie Eli pod kołderką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam płaty śledzia zielonego zapieczone pod kołderką z pieczarek przesmażonych z cebulą, keczupu i sera żółtego.

Śledzie Eli pod kołderką

Składniki:

Śledzie Eli pod kołderką

śledzie

pieczarki

pozostałe składniki

  • 100 g ostrego keczupu
  • 150 g sera edamskiego
  • masło do wysmarowania naczynia do zapiekania

Sposób przygotowania:

Śledzie Eli pod kołderką

przygotowanie śledzi

Śledzie Eli pod kołderką
Opłukane i osuszone pojedyncze płaty śledziowe ułożyć w wysmarowanym naczyniu do zapiekania.

Płaty śledziowe opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.Wyciąć grzbiety ze śledzi. Ułożyć płaty śledzi w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem.

przygotowanie pieczarek

Śledzie Eli pod kołderką
Usmażone na maśle pieczarki z cebulą wyłożyć na śledzie.

Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, sól, pieprz do smaku i usmażyć. Pieczarki wyłożyć na śledzie.

przygotowanie zapiekanki

Śledzie Eli pod kołderką
Ostry keczup rozsmarować na pieczarkach.

Na pieczarkach rozsmarować keczup.

przygotowanie zapiekanki cd

Śledzie Eli pod kołderką
Całość posypać serem utartym na tarce z dużymi oczkami.

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać zapiekankę. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut. Smacznego!