Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Polędwiczki wieprzowe pod kołderką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne aromatyczne polędwiczki do placków ziemniaczanych albo ziemniaczków.

Polędwiczki wieprzowe pod kołderką

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe pod kołderką

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po 35-40dkg)
  • sól, pieprz
  • 2łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki jasnej zasmażki do sosów
  • 4łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1łyżka masła
  • 1 pęczek świerzego estragonu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 kromki cheba tostowego
  • plasterki cytryny
  • gałązki estragonu do dekoracji

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe pod kołderką
Polędwiczki umyj, oprósz solą i pieprzem, obsmaż z obu stron na oleju (ok 5minut). Wyjmij i przestudź. Do tłuszczu ze smażenia wlej bulion i śmietanę, zagotuj. Dodaj zasmażkę i połowę musztardy, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na maśle. Zieleninę posiekaj. Chleb pokrusz. Wszystkie składniki wymieszaj, utrzyj z jajkiem i resztą musztardy, dopraw solą i pieprzem. Gotową pastą posmaruj mięso, polej sosem. Piecz około 25minut w temp. 200stopnii. Pokrój w plastry, przybierz cytryną i estragonem. Podaj np. z plackami ziemniaczanymi i fasolką szparagową.

Smacznego!

Tagi:

jajko sosy jajka