Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe w porto
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na niezbyt cienkie kotleciki. Przygotować marynatę: 2 ząbki czosnku obrać i rozgnieść, dodać ocet winny, 2 łyżki oliwy i pieprz. Natrzeć mięso mieszanką, zostawić na kilka minut, aby się przegryzło. Pozostały ząbek czosnku obrać i wrzucić w całości na patelnię, dodać liść laurowy, resztę oliwy i połowę masła. Po 2 minutach czosnek zdjąć z patelni, a na rozgrzany tłuszcz wrzucić polędwiczki. Usmażyć mięso, następnie zdjąć z patelni i umieścić pod przykryciem, aby nie wystygły. Patelnię oczyścić z tłuszczu, wsypać na nią szczyptę cukru, skarmelizować, po czym dodać bulion, porto i resztę masła. Mieszać, aby powstał jednolity sos. Polędwiczki układać na talerzach i polewać sosem, podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami.