MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Polędwiczki z kurczaka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i prosty sposób na przyrządzenie smacznego obiadu

Polędwiczki z kurczaka w sosie własnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki z kurczaka w sosie własnym

 

  • 500 gram polędwiczek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z kurczaka w sosie własnym
Polędwiczki kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie solimy je i pieprzymy po czym oprószamy mąką. Polędwiczki smażymy z dwóch stron na patelni pod przykryciem. Usmażone przekładamy do garnka. Po polędwiczkach w tej samej oliwie podsmażamy na szklisto cebulkę. Kiedy cebulka jest już gotowa zalewamy ją wrzącą wodą, mieszamy na gazie i zalewamy takim wywarem polędwiczki. Jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wrzątkiem wodę w garnku tak, aby mięsko było przykryte. Nie musimy polędwiczek gotować zbyt długo, gdyż po usmażeniu na patelni w pierwszym etapie są już właściwie ugotowane. Także gotujemy je tylko tyle, żeby sos przeszedł aromatem mięsa i trochę zgęstniał. Żeby urozmaicić delikatny smak mięska proponuje podanie z zapiekanką z ziemniaków z serem kozim: https://gotujmy.pl/zapiekanka-z-ziemniakow-i-koziego-sera,przepisy-dodatki-do-potraw-przepis,180896.html
Polędwiczki z kurczaka w sosie własnym
Polędwiczki posolić, popieprzyć i oprószyć mąką
Polędwiczki z kurczaka w sosie własnym
Usmażyć polędwiczki z obu stron na oliwie
Polędwiczki z kurczaka w sosie własnym
Na oliwie spod polędwiczek zeszklić cebulkę
Polędwiczki z kurczaka w sosie własnym
Polędwiczki gotować na wolnym ogniu aż sos delikatnie zgęstnieje