Sposób przygotowania:
Polędwiczki z kurczaka w sosie własnym
Polędwiczki kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie solimy je i pieprzymy po czym oprószamy mąką. Polędwiczki smażymy z dwóch stron na patelni pod przykryciem. Usmażone przekładamy do garnka. Po polędwiczkach w tej samej oliwie podsmażamy na szklisto cebulkę. Kiedy cebulka jest już gotowa zalewamy ją wrzącą wodą, mieszamy na gazie i zalewamy takim wywarem polędwiczki. Jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wrzątkiem wodę w garnku tak, aby mięsko było przykryte. Nie musimy polędwiczek gotować zbyt długo, gdyż po usmażeniu na patelni w pierwszym etapie są już właściwie ugotowane. Także gotujemy je tylko tyle, żeby sos przeszedł aromatem mięsa i trochę zgęstniał. Żeby urozmaicić delikatny smak mięska proponuje podanie z zapiekanką z ziemniaków z serem kozim: https://gotujmy.pl/zapiekanka-z-ziemniakow-i-koziego-sera,przepisy-dodatki-do-potraw-przepis,180896.html