Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz świetnego pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny lub danie świąteczne, to trafiłeś idealnie. Wieprzowe polędwiczki, soczyste, pyszne w aromatycznym sosie z pieczarkami. Bez wyjątku zachwyci każdego.

Polędwiczki z pieczarkami

Składniki:

Polędwiczki z pieczarkami

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg pieczarek
  • Mąka pszenna do panierki
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z pieczarkami

I

Polędwiczki z pieczarkami
Przygotowanie mięsa, mięso kroję, panieruję, smażę. Przygotowanie sosu.

1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam dłonią, doprawiam papryką słodką, pieprzem oraz solą. Następnie obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Podlewam wodą i gotuję około 15 minut.
2. Wlewam sos sojowy, miód, ocet, ketchup i jeszcze 5 minut gotuję.

II

Polędwiczki z pieczarkami

3. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na drugiej patelni na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiam pieprzem oraz solą. Grzyby po usmażeniu łączę z mięsem.

III

4. Danie gotowe.
5. Podaję z ziemniakami lub kopytkami i surówką.
6. Smacznego.