Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Zapiekane polędwiczki z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak zapiekane poledwiczki wieprzowe z pieczarkami i mozarellą - zachwycają bogactwem smaków każde podniebienie.

Zapiekane polędwiczki z mozzarellą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekane polędwiczki z mozzarellą

 

  • 1 kg polędwicy wieprzowej (2 sztuki)
  • tłuszcz do smażenia (3 łyżki / olej)
  • 350 g pieczarek (pokroić w plastry)
  • 2 pomidory (bez skórki, pokroić w plastry)
  • 200 g sera mozzarella

 

  • SOS CZOSNKOWY
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 4 łyżki majonezu
  • 400 g. jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól / pieprz
  • .
  • MARYNATA
  • 9 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekane polędwiczki z mozzarellą
► MARYNATA :  

W naczyniu wymieszać czosnek z olejem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Polędwicę pokroić na plasterki o grubości około 2,5 cm. Mięso włożyć do marynaty, wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

► SOS CZOSNKOWY :  

Czosnek połączyć z majonezem, jogurtem i przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki usmażyć na oleju i wymieszać je z sosem czosnkowym.

► Polędwiczki usmażyć na patelni z obu stron na rozgrzanej marynacie, smażyć po 2 minuty z każdej strony, aż będą brązowe. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na nie ułożyć plasterki pomidora, polać sosem czosnkowym, posypać serem mozzarella i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180C, aż ser się rozpuści.
Zapiekane polędwiczki z mozarellą
Polędwiczki polać sosem czosnkowym - posypać serem mozzarella i zapiekać w piekarniku - aż ser się rozpuści.
Zapiekane polędwiczki z mozarellą
Podsmażone polędwice przełożyć do żaroodpornego naczynia i obłożyć plastrami pomidora.
Zapiekane polędwiczki z mozarellą
Polędwiczki usmażyć na patelni z obu stron na rozgrzanej marynacie - smażyć po 2 minuty z każdej strony.
Zapiekane polędwiczki z mozarellą
Pokrojone polędwice włożyć do marynaty - wymieszać i wstawić do lodówki na noc.
Zapiekane polędwiczki z mozarellą
Polędwice wieprzowe umyć - osuszyć ręcznikiem papierowym i starannie błony i zbędny tłuszcz wyciąć.