Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Schabowe w chrupiącej panierce pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubisz poznawać nowe smaki a masz dość już zwykłych kotletów schabowych, zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Kotlety schabowe w chrupiącej panierce przykryte warzywami, zapiekane z serem mozzarella.

Schabowe w chrupiącej panierce pod pierzynką

Składniki:

Schabowe w chrupiącej panierce pod pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Schabowe w chrupiącej panierce pod pierzynką

I

Schabowe w chrupiącej panierce pod pierzynką
Przygotowanie mięsa na usmażenie kotletów w chrupiącej panierce.

1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Następnie panieruję w mące pszennej, w roztrzepanych jajkach i na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
3. Kotlety smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
4. Po usmażeniu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

II

Schabowe w chrupiącej panierce pod pierzynką
Przygotowanie pierzynki warzywnej z warzyw.

5. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pieczarki pokrojone w plasterki, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną w drobne paseczki paprykę czerwoną i poszatkowaną kapustę. Warzywa doprawiam pieprzem oraz solą. Smażę około 10 minut.
6. Następnie warzywa układam na każdym kotlecie.
7. Warzywa przykrywam plasterkami sera mozzarella.

III

8.Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.
9. Kotlety gotowe, podaję z frytkami.
10.Smacznego.