SUPERPRZEPIS

Polędwiczki z pieczarkami i tymiankiem

  • 3
  • bernika
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Polędwiczki z pieczarkami i tymiankiem

Polędwiczki pachnące tymiankiem.

Składniki:

Polędwiczki z pieczarkami i tymiankiem

 

  • polędwiczki wieprzowe ok 500g
  • 1-2 cebule czerwone
  • 200 g pieczarek
  • tymianek świeży lub suszony
  • sól
  • pieprz
  • odrobina mąki
  • olej
  • kawałek masła
  • łyżka octu balsamicznego
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z pieczarkami i tymiankiem
Mięso pokroić na plastry, oproszyc pieprzem i mąką. Usmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Gdy sie ładnie zrumieni zdjąć z patelni i odstawić, Na reszcie tłuszczu usmażyć czerwoną cebule drobno posiekaną i pieczarki pokrojone w talarki. Dodać z powrotem mięso, wlać szklankę bulionu, posiekany tymianek świeży lub łyżeczkę suszonego (taka solidną), sól i pieprz do smaku. Dusić do zredukowania o połowę. Pod koniec duszenia dodać łyżkę octu balsamicznego, zamieszać i jeszcze chwile pogotować. Na koniec doprawić sos 2 łyżkami śmietany, co nie jest konieczne,można zostawic sos bez tego dodatku jest też pyszny. Najlepiej smakuje podawane z kluseczkami.