Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Polenta z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polenta z warzywami to dość szybkie w wykonaniu danie kuchni indyjskiej o wspaniałym aromacie przypraw.

Polenta z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polenta z warzywami

 

 

  • Sos warzywny:
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl wody
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 2 łyżki cebulki prażonej

 

Sposób przygotowania:

Polenta z warzywami
Polenta: Wodę zagotować z solą, wsypać mąkę kukurydzianą, mieszać aż zgęstnieje. Na koniec dodać masło i wymieszać. Sos warzywny: Marchewkę pokroić w półplasterki i ugotować do miękkości. Pora również pokroić w półplasterki, posolić i odstawić na 15 min, a następnie wycisnąć z powstałej wody. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć wszystkie przyprawy, dodać warzywa, koncentrat oraz wodę i wszystko dusić parę minut. Na koniec dodać cebulkę prażoną. Na talerz wyłożyć porcję polenty a na to porcję sosu warzywnego.
Polenta z warzywami
Marchewkę pokroić w półplasterki i ugotować
Polenta z warzywami
Por pokroić w półplasterki, posolić i odcisnąć
Polenta z warzywami
Warzywa podsmażać z przyprawami i koncentratem pomidorowym

Tagi:

sosy polenta