Sposób przygotowania:
Polewka kaszubska na ostro z kalarepkąEtap 1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać.
Etap 2
Cebulę, czosnek i papryczkę zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.
Etap 3
Seler, marchewki, pietruszkę i kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa wrzucić do garnka. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Etap 4
Do warzyw wlać bulion i zagotować.
Etap 5
Mięso wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem.
Etap 6
Z mięsnej masy formować małe kuleczki (najlepiej wielkości orzecha laskowego) i wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować razem ok. 15 minut. Zupę doprawić do smaku chili, pieprzem i przyprawą uniwersalną.