Sposób przygotowania:
Zupa z kaczki (czarnina)
Do garnka wkładam całą kaczkę, zalewam ją wodą, dosypuję sól, pieprz, dodaję kostkę rosołową, wszystko razem ze sobą zagotowuję. Zbieram pianę.
Gdy woda sie zagotuje dodaję marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liście laurowe. Wszystko przykrywam i gotuję około godziny, aż mięso nie będzie miękkie.
Do zupy dodaję stopniowo krew z kaczki, gotuję wszystko przez 20 minut, na koniec wyjmuję kaczkę, warzywa, zaklepuję 3 łyżkami tłustej śmietany.
Zupę wlewamy na talerz, podajemy z makaronem kokardki, smacznego!
Gotowe.
Gdy woda sie zagotuje dodaję marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liście laurowe. Wszystko przykrywam i gotuję około godziny, aż mięso nie będzie miękkie.
Do zupy dodaję stopniowo krew z kaczki, gotuję wszystko przez 20 minut, na koniec wyjmuję kaczkę, warzywa, zaklepuję 3 łyżkami tłustej śmietany.
Zupę wlewamy na talerz, podajemy z makaronem kokardki, smacznego!
Gotowe.