donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Zupa z kaczki (czarnina)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Czarnina to stary polski przepis, wcześniej znany jako czarna polewka, która była podawana na znak ''odepchnięcia'' kawalera ;) Mimo tego, jest przepyszną zupą!!

Zupa z kaczki (czarnina)

Składniki:

Zupa z kaczki (czarnina)

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kaczki (czarnina)
Do garnka wkładam całą kaczkę, zalewam ją wodą, dosypuję sól, pieprz, dodaję kostkę rosołową, wszystko razem ze sobą zagotowuję. Zbieram pianę.

Gdy woda sie zagotuje dodaję marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liście laurowe. Wszystko przykrywam i gotuję około godziny, aż mięso nie będzie miękkie.

Do zupy dodaję stopniowo krew z kaczki, gotuję wszystko przez 20 minut, na koniec wyjmuję kaczkę, warzywa, zaklepuję 3 łyżkami tłustej śmietany. 

Zupę wlewamy na talerz, podajemy z makaronem kokardki, smacznego!

Gotowe. 

Tagi:

kaczka