Sposób przygotowania:
Zawijak z makiem babci Zosi
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, szybko wyrabiam i wkładam na pół godziny do lodówki. Masę dzielę na połowę. Masa makowa: Mak dwa razy mielę w maszynce. Następnie zmielony mak zalewam gorącym mlekiem i gotuję kilka minut, dodaję cukier i gotuję, aż całość zgęstnieje. Zdejmuję garnek z ognia, dodaję prażone jabłka ze słoika, bułkę tartą i doprawiam aromatem migdałowym, mieszam dokładnie. Na koniec dodaję do masy pianę ubitą z białek. Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki i wałkuję na podsypanej mąką stolnicy. Na każdy placek wykładam masę makową, rozsmarowuję ją równomiernie i zawijam w roladę, końce sklejam do środka. Zawinięte rolady owijam luźno w papier do pieczenia i przenoszę do blachy tak aby każda rolada była sklejeniem do dołu. W czasie pieczenia ciasto znacznie urośnie. Blachę z dwoma roladami wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę około 70 minut. Po dokładnym ostudzeniu zawijaki ozdabiam polewą czekoladową i perełkami.