Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Półfrancuskie ciastka z malinowym budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niby proste ciastka, ale jak pyszne, zapewniam, że nie można im się oprzeć. Pyszne warstwowe ciasto przełożone pachnącym malinami budyniem. Polecam na podwieczorek.

Półfrancuskie ciastka z malinowym budyniem

Składniki:

Półfrancuskie ciastka z malinowym budyniem

Ciasto:

Budyń:

  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
  • półtorej szklanki mleka
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 25 dag świeżych malin

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do posypania ciastek

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie ciastka z malinowym budyniem
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.

2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty, wielkość zależy od nas jak duże chcemy mieć ciastka, następnie układamy je na suchej blaszce i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczone studzimy.

3. Budyń: W pół szklanki mleka rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy umyte i osuszone maliny, energicznie mieszamy, żeby maliny dokładnie połączyły z budyniem, dodajemy również cukier do smaku i dokładnie mieszamy. Budyń lekko studzimy.

4. Tak przygotowanym budyniem przekładamy ciastka i na koniec oprószamy cukrem pudrem. Odstawiamy do stężenia budyniu. Po tym czasie ciastka są gotowe do podania. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Moje ciastka były o boku około 8 cm. 

Tagi:

ciastka