2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Choć wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart.

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym

Składniki:

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym

ETAP 1:

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym
ciasto drożdżowo-francuskie przygotowujemy wg przepisu

Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Schłodzone dobrze ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego masła,

ETAP 2:

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym
ciasto kilkakrotnie składamy oraz wałkujemy

zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania.

Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie.

Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 4 godziny do lodówki.

ETAP 3:

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym
zmielone orzechy mieszamy z cynamonem oraz płynnym miodem

Nadzienie:
Orzechy włoskie mielimy, wsypujemy do miseczki, mieszamy z cynamonem oraz miodem na papkę.

ETAP 4:

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym
ciasto tniemy na równe trójkąty możemy naciąć przy końcu

Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm kroimy na trójkąty zaczynajac od węższego boku,

ETAP 5:

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym
kazdy trójkąt smarujemy orzechowo miodowym nadzieniem

smarujemy orzechowo-miodowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną!

ETAP 6:

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym
Rogaliki przed pieczeniem,

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem ,posypujemy orzechowym kro kantem, wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut.

Z podanej porcji wychodzi około 12 sztuk rogali.

Słodkich wypieków!