Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Półkruche babeczki z malinowym budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Do babeczek można dodać budyń o dowolnym smaku.

Półkruche babeczki z malinowym budyniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Półkruche babeczki z malinowym budyniem

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń malinowy

Sposób przygotowania:

Półkruche babeczki z malinowym budyniem
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wsypać cukier waniliowy, cukier puder, dodać śmietanę i żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. W międzyczasie z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Ciasto rozwałkować, wykleić foremki, napełnić budyniem i przykryć krążkiem ciasta dociskając brzegi. Ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.
Półkruche babeczki z malinowym budyniem
Rozwałkowanym ciastem wykleić przygotowane foremki babeczek.
Półkruche babeczki z malinowym budyniem
Napełnione budyniem babeczki przykryć krążkiem ciasta i docisnąć brzegi.