Sposób przygotowania:
Półkruche ciasto z jabłkami.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, podlać 2 łyżkami wody i rozgotować. Dodać cukier, wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę, żółtka, wsypać otartą skórkę z cytryny i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować, ułożyć na przygotowanej blaszce, posypać kaszą manną, wyłożyć rozgotowane jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować, ułożyć na jabłkach. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.