kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Półkruche ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Polecam wszystkim smakoszom truskawek.

Półkruche ciasto z truskawkami

Składniki:

Półkruche ciasto z truskawkami

 

  • ciasto:
  • 40 dag mąki krupczatki
  • 1 kostka margaryny Palmy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/ 2 szklanki cukru
  • 1/ 2 paczuszki cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

 

  • Kruszonka:
  • 1/ 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/ 4 szklanki cukru
  • 1/ 4 kostki margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Półkruche ciasto z truskawkami
1.Mąkę, margarynę, jajko, żółtko, śmietanę, cukry i proszek ugnieść na jednolitą masę. Zrobić z ciasta kulę i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Następnie ciasto rozłożyć równo na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Ułożyć truskawki pokrojone w połówki lub ćwiartki (w zależności od ich wielkości) i posypać kruszonką. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

2.Kruszonka: Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę. Następnie rozdrabniać palcami i posypywać ciasto.