Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Półkruche rogaliki z konfiturami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Są proste do zrobienia i pyszne do jedzenia

Półkruche rogaliki z konfiturami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Półkruche rogaliki z konfiturami

 

  • 4 szkl mąka,
  • 20 dag masło,
  • 200 ml śmietana,
  • 3 dag drożdże,
  • 2 łyżki cukier,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 łyżeczka skórka z cytryny otarta,
  • 0,5 szklanki konfitura

Sposób przygotowania:

Półkruche rogaliki z konfiturami
Śmietanę, cukier puder, drożdże wymieszać na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem na stolnicy, następnie wlać śmietanę z drożdżami, wsypać skórkę cytrynową i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na stolnicy, podzielić na kwadraty. Na końcu każdego kwadratu układać odrobinę konfitur i zawijać ciasto formując rogalik. Gotowe rogaliki ułożyć na przygotowanej blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 min w temp 190 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem waniliowym.
Półkruche rogaliki z konfiturami
Etap 1
Półkruche rogaliki z konfiturami
Etap 2
Półkruche rogaliki z konfiturami
Etap 3