Pollo a la chilindron - potrawka z kurczaka

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kurczaka umyć i osuszyć, pokroić na 8 części, przyprawić solą i pieprzem. W rondlu

Pollo a la chilindron - potrawka z kurczaka

Składniki:

Pollo a la chilindron - potrawka z kurczaka

 

  • 1 kurczak
  • 20 dag szynki serrano
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 40 dag pomidorów
  • 10 ml czerwonego wina
  • 30 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pollo a la chilindron - potrawka z kurczaka
Kurczaka umyć i osuszyć, pokroić na 8 części, przyprawić solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć an nim pokrojoną szynkę serrano, po czym wyjąć ją i odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć kurczaka, po czym zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać posiekane pomidory i pokrojoną paprykę, wlać bulion, wino, dosypać paprykę w proszku. Włożyć kurczaka i szynkę, przykryć i dusić ok 40 minut na małym ogniu.