VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Polska golonka pieczona z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Długo zabierałam się za zrobienie golonki, ponieważ przerażał mnie taki "kawał mięsa". W końcu się odważyłam i wyszło pysznie.

Polska golonka pieczona z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Polska golonka pieczona z warzywami

 

  • 1 duża golonka
  • 2 marchewki
  • kilka dużych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Polska golonka pieczona z warzywami
Golonkę musimy dokładnie umyć, osuszyć i ponacinać skórę. W misce przygotowujemy marynatę: piwo, cytryna, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, liść laurowy, sól i tymianek. Wkładamy golonkę do marynaty, przykrywamy folią i marynujemy najlepiej całą noc (gdy nie mamy czasu to przynajmniej około 2 godzin marynujemy). Następnego dnia przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, dodajemy kostkę rosołową i pieczemy około 2 godzin w 200*C. W połowie czasu dodajemy pokrojone warzywa.
Polska golonka pieczona z warzywami
Umyte, osuszone i pokrojone golonko do marynowania
Polska golonka pieczona z warzywami
Golonka zanurzona w marynacie z piwa, soku z cytryny i przypraw