Sposób przygotowania:
Soczysta golonka z rękawa
Golonka oczyscić (ewentalne wloski opalic nad palnikiem). Dac do garnka, zala woda, dodać 1 marchew, 1 cebule, 2 ząbki czosnku, seler, ziele angielskie, liscie laurowe, sol i pieprz. Gotowac przez 1,5h. Odsączyc z wywaru. Obraną marchew zetrzeć na grubej tarce, cebule pokroić w drobne paski, czosnek tez drobno. Do rękawa do pieczenia lub woreczka włożyć golonki, pokrojone warzywa, wsypać paprykę, pieprz, majeranek. Wlać 200 ml wywaru z gotowania golonki i zamknąć szczelnie rękaw lub worek. Worek ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego do 200º C piekarnika. Piec na najniższym poziomie piekarnika przez ok godzine i 45minut. Oczywiscie czas pieczenia zalezy od wielkości golonek.
A.B.