reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Pomarańczowa chmurka

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Lekkie ciacho orzechowo pomarańczowe, ulubione przez dzieci :) Jak nazwa wskazuje lekkie i delikatne z lekką kwasowością i smakiem pomarańczy.

Pomarańczowa chmurka

Składniki:

Pomarańczowa chmurka

 

  • Ciasto orzechowe - blaszka 24x37 cm

 

  • 5 jaj

 

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa

 

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

 

  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

 

  • 3 szklanki soku pomarańczowego

 

 

 

  • Pianka

 

  • 2 galaretki pomarańczowe

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa chmurka

ciasto

pomarańczowa chmurka
ciasto przygotowujemy tak samo jak biszkopt

Przygotowujemy tak samo jak biszkopty.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, porcjami dodajemy cukier i ubijamy przez chwilę aż cukier się rozpuści.

Zmniejszamy obroty robota i do białek dodajemy kolejno żółtka.

Teraz już odstawiamy robot i dalej działamy już ręcznie.

Dodajemy stopniowo i kolejno przesianą mąkę z proszkiem, orzechy i olej- bardzo delikatnie mieszamy.

pieczenie

pomarańczowa chmurka
ciasto przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia,będzie łatwiej go wyciągnąć do studzenia

Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na około 30-35 minut ( sprawdzamy patyczkiem)

Ciasto studzimy i przekrawamy na dwa ( wychodzą cienkie) blaty

masa i pianka

pomarańczowa chmurka
masę przygotowujemy tak samo jak na opakowaniu tyle że używamy soku

Masa

Przygotowujemy budyń tak samo jak na opakowaniu tyle że zamiast wody używamy mniejszej ilości, ale sok:

z soku odlewam pół szklanki i rozpuszczamy w nim oba budynie.

Resztę soku zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony budyń - gotujemy przez minutę.

Wyłączamy ogień i do gorącego budyniu wkrawamy masło i dodajemy galaretkę- mieszamy do połączenia i rozpuszczenia żelatyny- studzimy.

Letnią masę wylewamy na dolny blat ciasta, przykrywamy drugim i odstawiamy do stężenia ( lodówka około 1 godziny)

Na górę przygotowujemy piankę.

Rozpuszczamy obie galaretki w 600ml wrzątku, studzimy.

Śmietanę ubijemy na sztywno i do ubitej wlewamy cienkim strumieniem tężejąca już galaretkę.

Masę przekładamy na ciasto wyrównujemy i wkładamy do lodówki ( u mnie na całą noc)

Dekorujemy według uznania