Sposób przygotowania:
Pomarańczowa chmurkaciasto
Przygotowujemy tak samo jak biszkopty.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, porcjami dodajemy cukier i ubijamy przez chwilę aż cukier się rozpuści.
Zmniejszamy obroty robota i do białek dodajemy kolejno żółtka.
Teraz już odstawiamy robot i dalej działamy już ręcznie.
Dodajemy stopniowo i kolejno przesianą mąkę z proszkiem, orzechy i olej- bardzo delikatnie mieszamy.
pieczenie
Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na około 30-35 minut ( sprawdzamy patyczkiem)
Ciasto studzimy i przekrawamy na dwa ( wychodzą cienkie) blaty
masa i pianka
Masa
Przygotowujemy budyń tak samo jak na opakowaniu tyle że zamiast wody używamy mniejszej ilości, ale sok:
z soku odlewam pół szklanki i rozpuszczamy w nim oba budynie.
Resztę soku zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony budyń - gotujemy przez minutę.
Wyłączamy ogień i do gorącego budyniu wkrawamy masło i dodajemy galaretkę- mieszamy do połączenia i rozpuszczenia żelatyny- studzimy.
Letnią masę wylewamy na dolny blat ciasta, przykrywamy drugim i odstawiamy do stężenia ( lodówka około 1 godziny)
Na górę przygotowujemy piankę.
Rozpuszczamy obie galaretki w 600ml wrzątku, studzimy.
Śmietanę ubijemy na sztywno i do ubitej wlewamy cienkim strumieniem tężejąca już galaretkę.
Masę przekładamy na ciasto wyrównujemy i wkładamy do lodówki ( u mnie na całą noc)
Dekorujemy według uznania
Magdalena88
reanja
ja na jednym nie kończę:D
bardzo dziękuje :)
niezły kąsek
reanja
bardzo dziękuje:)
Hrabina w kuchni
reanja
mam nadzieję że nie jako horror :D
marcinka
reanja
bardzo dziękuję:)