Sposób przygotowania:
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Sypkie składniki mieszamy ze sobą po czym przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Bardzo szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na kształt formy i ostrożnie przekładamy je do niej. Widelcem nakłuwamy ciasto i tak przygotowane wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st.
Gdy ciasto się podpieka zabieramy się za masę serową.
Do dużej miski przekładamy biały ser, mąkę ziemniaczana, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz aromat waniliowy. Całość miksujemy na gładką i jednolitą masę. Następnie dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i ostrożnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na podpieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około godzinę w 200 st.
Gdy ciasto się podpieka zabieramy się za masę serową.
Do dużej miski przekładamy biały ser, mąkę ziemniaczana, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz aromat waniliowy. Całość miksujemy na gładką i jednolitą masę. Następnie dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i ostrożnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na podpieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około godzinę w 200 st.
zbysiowa