Sposób przygotowania:
Ciasto chmurka
Masło roztopić i przestudzić. Ciastka mocno pokruszyć, wymieszać z masłem, wyłożyć na dno wyłożonej folią aluminiową tortownicy (ok. 22 cm), lekko ugnieść, odłożyć na pół godziny do lodówki. żelatynę namoczyć w zimnym mleku, następnie rozpuścić ją podgrzewając i przestudzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miseczki, roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietanę przelać do miski, ubić na sztywno. Bitą śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, roztopioną czekoladą i ciepłą żelatyną. Śmietanowo-czekoladową masę wylać na ciasteczkowy spód, odłożyć do lodówki. Agrestową galaretkę zalać 3/4 szklanki wody, rozpuścić ją i ostudzić. Mleko zagęszczane ubić na puszystą pianę, dokładnie wymieszać z tężejącą galaretką. Galaretkową masę wylać na ciasto, schłodzić w lodówce. Galaretkę pomarańczową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Na stężałym cieście ułożyć dowolne owoce, zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
marietta